Oké, nem egy guszti dolog, de fontos és szerintem érdekes része a folyamatnak, így gondoltam megosztom ezt is.

Mikor először voltak Luna hernyóim és elkezdtek bábozódni, egyszer csak megjelentek ilyen kisebb beszáradt foltok a leveleken, mintha ott állt volna víz, és tele volt ürülékkel. Elkapott a pánik, hogy biztos elrontottam valamit, nem szabad, hogy álljon a víz, mert abba akár bele is fulladhatnak a hernyók.

Extrán odafigyeltem, de a foltok újra és újra megjelentek, a hernyóim meg sorjában bábozódtak. Majd jött az AHA élmény, és utána szemtanúja is voltam a dolognak….

Nem rontottam el itt semmit, hanem ez a folyamat része. Amikor a hernyó eléri a megfelelő méretet ahhoz, hogy megkezdje a bábozódást, utolsó lépésként kitol magából egy adag kakit és folyadékot. Gondolom megszabadul a felesleges salakanyagtól.
Ezt kivétel nélkül mindegyik megcsinálja, általában már azon a levélen, amit kiszemeltek stabil pontnak a báb elkészítéséhez.

Így néz ki egy ilyen folt:

De idén olyannal is találkoztam, hogy a fenti ágakon voltak kis fekete foltok:

Szóval ha ilyennel találkozunk pánikra semmi ok. Nem beteg a hernyó, ez nem jelent semmi rosszat. Pont hogy ez a jó jel, mert azt jelenti, hogy minden rendben, és készen áll bebábozódni.

Miután ezt megfigyeltem már nagy segítség is volt, mert tudtam, hogy akkor a levelek között lesz egy gubó és óvatosnak kell lennem, amikor tápnövényt cserélek.