Mikor valaki elkezd doTERRA olajokat használni, szépen megtanulja (ugye?!?), hogy három módon lehet őket alkalmazni: külsőleg, belsőleg és aromatikusan.

Aztán vannak olyanok, akik tényleg beleszeretnek az esszenciákba, és kiegészítik a fentieket néhány praktikával: például főzéshez, takarításhoz, szépségápoláshoz.

És vannak az olyan elvetemültek, mint én, akiknek egészen rendhagyó ötleteik vannak, és gyakorlatilag bármire IS használják az olajokat. 😁

Történt még tavaly, hogy keringtem egy kreatív boltban (mily meglepő…), és találtam egy csodaszép zöld textilpasztát. Megvettem, nyilván. 😀 Aztán valamivel később lett ötletem egy újabb fancy szájmaszkhoz, ilyen tündérkert jellegűnek képzeltem el, több réteg páfrány levél mintával, és ehhez tökéletes volt a paszta.

Elkezdtem a maszkot, elkészült pár levél, de aztán megszakadt a folyamat, és a hozzá való dolgokat elraktam szépen későbbre.

Eltelt egy kis idő, és használtam volna újra a pasztát egy levendulás textilfestéshez, kinyitottam a tégelyt…. és full penész volt a pasztám! 😣😭
Hát mit ne mondjak, azonnal idegállapotba kerültem…. azért is, mert túl szép volt a paszta, meg jó drága is ahhoz, hogy kidobjam. Ráadásul ezek nagyon magasan pigmentált termékek, egészen kicsi is elég belőle, szóval nagyon sokáig lehetne használni….

De sajnos az a tapasztalatom, hogy egész sok ilyen termék hajlamos arra, hogy bepenészedjen. Hiába nyúltam bele spatulával, egy egész kicsi kosz/baci is elég.
Nem voltam hajlandó elfogadni, hogy a kukában landoljon, hisz még szinte alig használtam.

Így hát rögtönöztem.
Első lépésként egy spatulával eltávolítottam minden penészes részt. Csakhogy – sajnos ezt is tapasztalatból mondom – ez önmagában még nem menti meg. Ha marad csak egy icipici penész, amit szabad szemmel nem látok, és így visszazárom, egy hónap múlva megint az egész full undi lesz.

Itt jött a megváltó ötlet. Elvégre tudom, hogy a teafa olaj remekül használható bakteriális és gombás fertőzések esetén, talán itt is segít. Nyilván a pasztára nem cseppenthettem rá, tönkretenné.
A kupak belső részére ragasztottam egy kis csík kétoldalú ragasztót, erre ragasztottam egy sminkeltávolító vattakorongot, és arra cseppentettem 2-3 csepp teafa olajat. És még mielőtt elillan gyorsan visszatekertem a kupakot.

Az volt az elméletem, hogy a vattakorong ugyan nem ér hozzá a paszta felületéhez, de van egy pici levegő a kettő között. Ha azt belengi a teafa, az már elég lehet, hogy megakadályozza a penész terjedését.

Hogy pontosan ez történt-e, azt nem tudom, de az ötlet mindenesetre bevált. Most elővettem megint a pasztát, félve nyitottam ki, de penésznek semmi nyoma! Öröm és boldogság! 😊