Történt még február végén, hogy váratlanul kaptam egy Messenger üzenetet. A feladója egy orosz lány volt, aki mint kiderült dokumentumfilm-rendező mesterképzésre jár, és egy félévet itt tanul Budapesten a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Az üzenetében szépen leírta, hogy van egy projekt munkájuk, ahhoz keresett forrásokat, és közben talált rá a Naturportalnak adott interjúmra és a blogomra. A koncepció szerint pillangókkal szerettek volna forgatni, így megkérdezte, hogy nyitott volnék-e ilyesmire.

Még jó, hogy szöveges üzenet volt, mert köpni-nyelni nem tudtam. 😁 Őszintén szólva fogalmam sem volt, hogy ez most egy valós felkérés, vagy scam. Csak egy módon tudhattam meg, válaszoltam hát az üzenetre, és megbeszéltünk egy találkozót.

Egy forrócsoki mellett megismertem Juliát és Thaist, a feladat szerint közösen kellett rendezniük ezt a kisfilmet. Ők is meséltek, hogy honnan jöttek, mi a feladatuk és mi az elképzelésük. Én meg meséltem a lepkékről, hogyan zajlik a keltetésük, gondozásuk.

Úgy voltam vele, hogy egy ilyen lehetőséget meg kell ragadni, élménynek és emléknek szuper lesz, így rábólintottam.

A forgatásra március második hétvégéjét választottuk. Még volt pár imágóm, a következő bábrendelési időszak pedig még odább volt, nem akartunk kockáztatni, hogy elhullanak, így elég hamar cselekedtünk. Az égiek is támogatták a projektet, mert elképesztő dolog történt.
Még szeptemberben vettem öt Argema mimosae bábot, amiből egy áttelelt. Ő egyszerűen úgy döntött, hogy nem kel ki már ősszel. Fogalmam sem volt, hogy egyáltalán él-e még, de voltak más éjszakai lepke bábjaim utána is, úgyhogy nem mondtam le róla, permeteztem tovább.

Mit ad Isten, a kitűzött forgatási nap előestéjén, egészen pontosan éjjel kicsivel tíz után ez a kis drága úgy döntött, hogy kikel! 😲
Teljesen véletlen hallottam meg, hogy kibújt a gubóból. Azonnal biztonságos helyre helyeztem, és lélegzetvisszafojtva vártam, hogy sikerül-e rendesen kifeszíteni a szárnyait. Fél éves távlatban azért ez nem volt garantált, a lányoknak nem is mertem addig szólni az új lepke érkezéséről, amíg nem volt biztos, hogy rendben lesz.

De rendben volt, tökéletes állapotban, tökéletes szárnyakkal kikelt Mimi. 😊 Így ő lett a forgatás sztárja. 😁

Szombaton nálam forgattunk, vasárnap pedig a Füvészkert pálmaházában. Majd jött az a rész, amiben a leggyengébb vagyok: türelmesen várni, míg megvágják és elkészül a kisfilm. 😀

A héten végre megosztották velem a kész verziót. Habár fura így viszontlátni magamat, szuper lett, és remek emlék. 😊